KandraLajos

Framence digitális iker szerepe a CAFM rendszerekben

Kandra Lajos, Burken Kft.

framence

Kandra Lajos a Burken Kft. ügyvezetője és tulajdonosa.

A 24 éves Burken Kft. az elmúlt 20 évben az ipari és egyéb nagy létesítmények felmérésében, illetve 3D dokumentálásában szerzett tapasztalatot, többek között villamos alállomások, erőművek, olajfinomítók, vegyi üzemek, gyógyszergyárak, műemlékek és komplett városrészek képezik a referenciáink széles tárházát. A nemzetközi piacon is több mint 10 éve jelen vagyunk, az élelemiszer- és italkészítés iparágban több mint 30 projekt során vették igénybe mérnök szolgáltatásainkat.

Projektjeink során folyamatosan szembesültünk azzal, hogy egy alkalmazás önmagában nem nyújt megoldást az üzemeltetési, energia-menedzsmenti kérdésekre. Létrehoztuk ezért a nagy beruházások folyamatos építés követéséből származó eredménytermékeket, melyek pl: a CAFM rendszerek inputját alkothatják. Stratégiai partnerünkkel a Speedikon AG-vel, pedig olyan alkalmazásokat fejlesztünk, mely megfelel a jövő igényeinek és alkalmas bármilyen információ feldolgozására. Hisszük ugyanis, hogy a pontos adat, a hiteles információ fontosabb, mint egy alkalmazás és a változáskövetés is egy nagyon fontos alkotó eleme a CAFM rendszernek.

A Burken Kft. célja, hogy ügyfeleink részére olyan megoldásokat nyújtsunk mely átfogó, minden részletre kiterjedő, komplex egészként állja meg a helyét. Szakembereink ezért folyamatosan fejlesztik kompetenciájukat, így jómagam is jelenleg az MIT egyetem Ipar 4.0 képzésén sajátítom el azokat a hasznos információkat, melyekkel az innováció előre lendíthető.

Az előadásról

A piaci helyzettől és a különböző üzletmenetektől függetlenül általában azok a szervezetek érintettek leginkább egy válság okozta váratlan helyzetben, amelyek nem rendelkeznek olyan eszközökkel, melyek információval szolgálnak a gyors és pontos döntések meghozatalához. Megalapozott döntéshez pedig valós adat, naprakész információ szükséges.

Mennyivel kiszámíthatóbb helyzetet eredményezne, ha összes, meglévő információját, rendszereiben tárolt adatokat egy vizuális megjelenítésen keresztül távolról ellenőrizhetné és időben beavatkozhatna? Ezek nem csak felvetések, hanem lehetőségek, melyeket szolgáltatásainkkal belátható időn belül Önök is hasznosíthatnak.

Így szeretnénk bemutatni FRAMENCE szolgáltatásunkat mellyel egy félnapi munkával min. 3000 m2 területet és valamennyi, ott látható berendezését egy digitális ikerben és egy adatbázisban csoportosíthatja. Az általunk alkalmazott digitális iker (Digital Twin) egy olyan 3D megjelenítési technológia, amely a nagy felbontású, 360°-os panorámaképek vizuális gazdagságára épül. Ezt igény esetén képes ötvözni a 3D modellek geometriai pontosságával. Ez összeségében tökéletesen szemléltetheti az építészetet, a kiépített gépész vagy villamos technológiát, a hozzá köthető rendszereket és mindent, ami látható.

A technológia segítségével folyamatosan nyomon követhetőek a kivitelezés során jelentkező változások is, melyek az épület átadását követően is bármikor visszakereshetőek. 

A FRAMENCE több mint egy épület vagy létesítmény digitális modellje – ez egy működési modell, amely valós idejű adatokat is tartalmaz az adott vagyonelemről a működése során. Ezzel az információval gyorsan meghatározható az aktuális állapot és lekérdezhetők a múltbeli működési adatok is. 

A digitális iker célja annak megértése, hogy a napi műveletek valós időben miként befolyásolják a létesítményt vagy az épület infrastruktúráját, és ezt az információt a megalapozott döntésekhez hogyan lehetséges felhasználni.

aba