KuruczR web cimlap

A WELL minősítésű épületek használati tapasztalatai

Kurucz Regina a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesület WELL munkacsoportjának vezetője.

Okl. építészmérnök (BME) és épületenergetikus szakmérnök (BME). 

A Bánáti+Hartvig Építész Irodánál volt építész tervező majd projekt koordinátor.

2015 óta független tervezőként és tanácsadóként dolgozik fenntartható és egészséges épületeken, SZÉS6 épületenergetika szakértő.

A 2018-as C4E Fórumon (Central & Eastern European Energy Efficiency Forum) konferencián a HuGBC-t képviselte és a rendezvény keretében Best Vision for Public Buildings elismerést szerzett. 2018-ban az elsők között szerzett WELL AP tanácsadói jogosultságot és azóta közvetíti a magyar építőipari szereplők felé a WELL Building Standard™ épületminősítési rendszert, ami az épületet használó embert helyezi a középpontba.

2020-ban Magyarország első WELL Faculty jogosultsággal rendelkező oktatója lett.

   
 BZs web cimlap

A blokklánc technológia szerepe az épületekkel való gazdálkodásban

Berta Zsolt közgazdász, ingatlanfejlesztő, a BME MTI létesítménygazdálkodó képzésének vendégtanára.

Az ingatlanipar mellett startupok fejlesztésével, mentorálásával foglalkozik 10 éve, így került kapcsolatba a blokklánc technológiával.

Szakterülete a blokklánc és az ingatlanipar metszete, tanácsadó több tokenizációs projektben, rendszeres előadó blokklánc és proptech konferenciákon.

Bizonyára mindenki hallott már a BitCoin-ról vagy pl az Etherumról. Ezek a blokklánc technológiát használják, azonban a technológiában ennél sokkal több rejlik.

Berta Zsolt előadásában a blokklánc technológiával ismertet meg minket. Kitér a technológiai alapokra, megismerkedünk a token, a smart contract fogalmával és eligazítást kapunk a blokklánc technológiának a létesítménygazdálkodással összefüggő gyakorlati alkalmazásáról is.

   
 LM web cimlap

Jó hírek a létesítménygazdálkodási szabványok világából

László Miklós építőmérnök, közgazdász, a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség alelnöke,
a Magyar Mérnöki Kamara rendes tagja, vezető auditor,
az MSZT/MB 267 szabványbizottság korábbi elnöke, az ISO/TC 267 volt tagja,
a BME MTI létesítménygazdálkodási képzésének vendégelőadója, a viszgabizottság tagja,
Archigram Kft tulajdonosa-ügyvezetője.

Miklós tavalyi beszámolója óta is rengeteg új dolog történt a létesítménygazdálkodási szabványosítás területén, Miklós az idén is összefoglalja nekünk, amit a létesítménygazdálkodási szabványosításról tudnunk érdemes. Milyen szabványok jelentek meg, melyiket mire érdemes használni, milyen szabványok vannak kidolgozás alatt és mit érdemes már most tudni róluk.

 

   
 NovotnyD web cimlap

Az energiaár robbanás pozitív hatásai

Áttekintés: idehaza is gyökeresen átalakul az energia- és a gépjármű piac

Novotny Dénes energetikai szakember, az ALTEO e-mobilitás üzletágának vezetője, egyben az ALTE-GO Kft. ügyvezető igazgatója.

Több, mint 10 éve dolgozik az energetikai iparágban, az ALTEO előtt az E.ON-nál és a Nemzeti Közműveknél szerzett tapasztalatot.

Szerencsésnek érzi magát, hogy az elektromos autózás hazai elterjedésének korai időszakától kezdve, 2015-től az elektromobilitás területével foglalkozhat és úgy látja, most jön el a fordulópont, amikor a fosszilis üzemanyaggal hajtott gépjárműveket felváltják az elektromos meghajtású autók. Véleménye szerint ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizáció: a napelemes termelés, az energiatárolás, az elektromos autók töltése és a mindezeket összekapcsoló energiamenedzsment-rendszer.

 

   
 PinterZ web cimlap

Hogyan hasonlítsuk össze a takarítási ajánlatokat?

Pintér Zoltán több mint 27 éve dolgozik a taklarítási szolgáltatások piacán, több mint 11 éve MATISZ szakértő. 

Az energiaárak robbanása minden szolgáltatás árára kihat, ide értve az egyik talán legfontosabbat is, a takarítást. Most különösen fontos lesz, hogy a gyorsan változó árak között eligazodjunk. Mik a legfontosabb szempontok? Ha takarításra kért árajánlatokat tudatos módszer és rendszer szerint kérjük már be, sokkal könnyebb dolgunk lesz az összehasonlításukkal.

De melyek ezek a módszerek?