20171016 HFMC csoport szeles

 

IMG 5854

 

IMG 5856

 

IMG 5858

 

IMG 5859

 

IMG 5862

 

IMG 5879

 

IMG 5868

 

IMG 5880

 

IMG 5882

 

IMG 5884

 

IMG 7289

 

IMG 7290

 

IMG 7296

 

IMG 7302

 

IMG 7357

 

IMG 7359

 

IMG 7363

 

IMG 7365

 

 

A 2021-ben lezajlott HFMC 2021 létesítménygazdálkodási konferencia programja

 

 

9:00 Bevezető, köszöntő

        Czerny József, HFMS

        Schmidt József, LEO

   

 

Redlein web

9:10

Keynote: Prof. Dr. Alexander Redlein

Dr. Alexander Redlein is university professor for Real Estate and Facility Management at the Vienna University of Technology and past president of IFMA Austria. He is head of the research group “Real Estate and Facility Management” (IFM) at the TU Vienna. He acts as a strategic advisor, sets up FM concepts and optimised their FM processes, ICT and workplace management. As a researcher he conducted international studies about macro- and micro-economic importance of FM. His workplace research concentrates on the influence of workplace on the productivity and well-being of the employees. He also analysis the impact of digitalisation and automation on Workplace Management, FM and Facility services. In addition, he heads a MBA for FM at the Vienna University of Technology and several FM certification courses in CEE and also in India. Since September 2019 he is ME310 international teaching staff at Stanford University.

Affiliation: Institute for Real Estate and Facility Management (IFM), Vienna University of Technology,

www.ifm.tuwien.ac.at

Az idén ismét a konferencia vezérelőadójaként üdvözölhetjük Dr. Alexander Redlein professzor urat. Előadása angol nyelvű lesz, de akik már hallották régebben emlékezhetnek, hogy angol beszéde igen jól és világosan érthető. Figyeljék hírlevelünket! (Webközvetítés)

 

LaraPeamen web

9:25

Keynote: The role of FM in creating sustainable buildings
Lara Paemen, IFMA EMEA

What is a sustainable building? The European Green deal is challenging building and facilities managers to contribute to ambitious sustainability targets by improving the environmental performance of their buildings and assets. How can the FM professional create and guarantee the quality of a sustainable building?

Lara is the Managing Director of IFMA (International Facility Management Association) EMEA (Europe, Middle East, Africa). In this role, she is the link between IFMA’s HQ in Houston, Texas and IFMA’s Chapters, partners, and stakeholders in the region and responsible for the EMEA strategy of IFMA. She is also a member of the IFMA EMEA Board.
Before joining IFMA, she acquired 17 years of experience as a Strategic Workplace Consultant and Change manager with projects in Belgium, France, The Netherlands, Serbia, Spain, and the UK.

Angol nyelvű előadás. Webközvetítés.

 Z D 150x150

 

9:40

Zarka Dénes interaktív percei - bevezető

Zarka Dénes immár harmadik éve segít minket, hogy minden konferencia-résztvevő
- azonnal elmondhassa véleményét,
- kérdéseket tehessen fel az előadásokról, az előadóknak,
- közösen értékeljük ki az előadásokat és válaszoljuk meg a kérdéseket.

Ha rész szeretne venni interaktív játékunkban, hozzon magával internetre kapcsolódó mobiltelefont vagy tabletet.
A helyi WIFI kapcsolat ilyenkor általában hamar túlterhelt lesz, inkább ne számítson rá.

Zarka Dénes, okleveles villamosmérnök 1998 óta dolgozik a BME keretein belül. Először főmunkatársként az Oktatásinnovációs és Felnőttképzési Központban tananyagmérnöki feladatokat látott el. Jelenleg a BME Mérnöktovábbképző Intézet vezetője.
Főbb szakmai feladatkörei: tananyag-fejlesztési projektek tervezése, szervezése és
menedzselése valamint tananyagokhoz kapcsolódó szolgáltatás-rendszerek kialakítása.

hv1

9:50

apfm logo w color 2018 nagy

 AHD - az FM-minőségbiztosítási szoftver

dr. Hegedűs Viktor

 

 

10:00

Tiszától a Neckarig - egy létesítménygazda kalandjai Németországban

Kozma Péter

Tizenkét éven keresztül a Magyar Államkincstár kötelékében dolgozó közgazdász és létesítménygazda. Referensként kezdte, majd - végigjárva a ranglétrát - karrierjét a közigazgatásban (és egyúttal Magyarországon is) főosztályvezetőként fejezte be.
Családjával - feleségével és két, mára már kamasz gyermekével - Németországban, Baden-Württemberg tartományban kezdett új életet. Létesítménygazdaként folytatta, igaz, ott is elölről kezdte a karrierjét. Mára már, hat évvel a kivándorlást követően, egy amerikai tulajdonú cég komplett Németországért felelős Facility Managere. Előadásában bemutatja a két országban a létesítménygazdálkodási szolgáltatások minőségbiztosítása között tapasztalt különbségeket, illetve a megélt mélységeket és magasságokat. Webközvetítés.

Profil SolteszVivien web

10:15

asseco magyarorszag rgb

Legújabb FM trendek nemzetközi ügyféligények alapján

Soltész Vivien

   

ToparJ

10:25

A folyamatmenedzsment szerepe a létesítménygazdálkodási szervezetek működése fejlesztésében

dr. Topár József

C. egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan tanszék. Oktatási és kutatási területe a minőségmenedzsment alkalmazásának kérdései. Rendszeres előadója a BME MTI - HFMS létesítménygazdálkodási képzéseinek. 

PokorniFlora BBB7335 Edit web

10:40

cleartex teljes logo eredeti atlattszo

Ha ledobod a textilt nem kell váltócipő! Higiénia és költségmegtakarítás a bejáratokban.

Pokorni Flóra

kaveszunet

10:50

Kávészünet, frissítők a kiállításon

 

 Ritz Tibor 2021 web

11:20

Tevékenység vagy eredmény: mi legyen a takarítás jövője?

Ritz Tibor

Ritz Tibor csaknem 30 éve foglalkozik a takarítás tudományával. Végigjárta a ranglétrát, egyszerű porszívóügynökként kezdte és bátran mondhatjuk, hogy mára iskolát teremtett. Neki is köszönhetően a szakképzésen kívül felsőfokú képzés is elérhető az elkötelezett tisztítás-technológiai szakemberek számára. Több könyv szerzője és a takarítási szakmai portál, a www.takaritz.hu üzemeltetője. Felelős szakmai vezetőként több magyar és osztrák takarítási szolgáltatót támogat.

RG ft

11:35

arg

Az almérésiszabályozás első másfél évének tapasztalatai
(avagy: Jelentés a harctérről )

Rátkay Gábor 

   

11:45

Matematikai statisztikai módszerek alkalmazása  létesítménygazdálkodási szolgáltatások teljesítményének mérésére

dr. Ketskeméty László

Évtizedeken keresztül a Gépészmérnöki és a Villamosmérnöki és Informatikai karon oktatott matematikát, főleg valószínűségszámítást és matematikai statisztikát.
Jelenleg is tanít a BME Gépészmérnöki karán, a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Corvinus Egyetemen. A BME MTI – HFMS létesítménygazdálkodási posztgraduális képzés oktatója, az Alkalmazott matematikai statisztika tantárgy előadója. A szolgáltatások minőségbiztosításában a statisztikai módszerek alkalmazása igen fontos szerepet játszik.

Minőségbiztosítási szempontból létfontosságú, hogy a létesítménygazdálkodási szolgáltatásokról pontos, megalapozott információval rendelkezzünk. Célszerű folyamatosan mérni a szolgáltatások minőségét, a felhasználók elégedettségi szintjét, hogy a szolgáltatás időbeni lefolyását érzékelni, érzékeltetni lehessen: javul-e, szinten marad-e, vagy esetleg jelentősen romlik-e a vizsgált tevékenység szintje. De hogyan lehet takarítási, őrszolgálati vagy karbantartási szolgáltatás színvonalát mérni és kiértékelni? Csak szakszerűen megtervezett mérési adatok alapján lehet hiteles intézkedéseket hozni. A megfelelő adatok beszerzésének külön tudománya van, a statisztika. Az előadás néhány esettanulmányon keresztül szemlélteti, hogyan lehet a statisztikai módszereket ezen a speciális területen alkalmazni.

   

 Z D 150x150

12:00

Zarka Dénes interaktív percei

   

 VugrineczJ

12:10

Minőségirányítási szemlélet és gyakorlat egy létesítménygazdálkodási szolgáltatónál

Vugrinecz Jenő

Évtizedeken keresztül minőségirányítással foglalkozott az autóiparban. Ezt a tapasztalatot felhasználva fejleszt egységes minőségirányítási és minőségellenőrzési rendszert egy hazai integrált létesítménygazdálkodási szolgáltató minőségirányítási vezetőjeként. Az iparágban ez a szemlélet manapság olyan újdonság, mint amilyen 15 éve az SLA/KPI rendszerek voltak, sokat lehet hallani róla, de még kevés jó gyakorlatot ismerünk. Az előadásban betekintést nyerünk a kulisszatitkokba.

 

1574290316 zsolnay allo 

12:25 kb.

Ebédszünet a szálloda éttermében

 

 

13:40

  

TabLog - The firts impressions of a Smart Office

Pintér Zoltán 13:50

Pódiumbeszélgetés

A szolgáltatások minőségbiztosítása: mik a legnagyobb kihívásaink?

 

Screenshot 2021 09 17 at 17.52.12

 

és a konferencia résztvevöi....

 

   
award ribbon 06

14:50 kb.

A HFMS Study Award díjátadó ünnepsége és a kitüntetettek előadásai.

A BME MTI - HFMS létesítménygazdálkodási oktatáson minden évben 30 - 40 hallgató végez. A tanév vagy az FM II oktatás esetén a szemeszter végén a hallgatóknak záródolgozatot ill. záróprezentációt kell kidolgozniuk, amelyet a záró vizsgán kell megvédeniük. Minden évben számos igen értékes munka születik.

A mostani konferencián adjuk át a 2020-ban végzett hallgatók közül a legjobb, legértékesebb és a gyakorlatban a létesítménygazdálkodást, mint üzleti diszciplínát leginkább előrevivő dolgozatokért az idei HFMS Study Award-ot.

Az idei nyerteseket október 10-én hozzuk nyilvánosságra.

Stratégiai kategória

Feladat: tézis (hipotézis) felállítása és elemzése

FeherGabriella

  Fehér Gabriella

  Irodabérleti szerződések elemzése az MSZ EN ISO 41012 szabvány

  tükrében 

HajduAttila

  Hajdú Attila László

  Létesítménygazdálkodási stratégia kialakítása alap és középfokú nemzetközi

  oktatási intézményben

SchmidtZsolt web

  Schmidt Zsolt

  Létesítménygazdálkodás szerepe/potenciálja az

  „ENSZ fenntartható fejlődési célok” szempontjából

 

Taktikai/operatív kategória

Feladat: egy szolgáltatás meghatározása, kvantitatív és kvalitatív ellenőrzési módszerének kidolgozása

MeriLaszlo

  Méri László

  Légkezelő berendezések karbantartási szolgáltatásának ellenőrzése

RagatsZsofia web

  Ragats Zsófia

  Autóalkatrész-gyártó üzem napi takarítása

 

Z D 150x150 

15:30 kb.

Zarka Dénes interaktív percei

 

 

15:40 kb.

Zárszó

        Czerny József, HFMS

        Schmidt József, LEO

 

 

 

 

 

A HFMC 2022 Magyar Létesítménygazdálkodási Konferencia programja.

A program előzetes, az értesítés nélküli változtatás jogát fenntartjuk.

 

 

9:30 Bevezető, köszöntő

        Czerny József, HFMS

        Schmidt József, LEO

   

 

 

9:40

Keynote, bevezető előadás

Felkérés alatt

Figyeljék hírlevelünket!

 

Z D 150x150

 


10:00

Zarka Dénes interaktív percei - bevezető: az idén új verzió kell, másképp!

Zarka Dénes immár negyedik éve segít minket, hogy minden konferencia-résztvevő
- azonnal elmondhassa véleményét,
- kérdéseket tehessen fel az előadásokról, az előadóknak,
- közösen értékeljük ki az előadásokat és válaszoljuk meg a kérdéseket.

Ha rész szeretne venni interaktív játékunkban, hozzon magával internetre kapcsolódó mobiltelefont vagy tabletet.
A helyi WIFI kapcsolat ilyenkor általában hamar túlterhelt lesz, inkább ne számítson rá.

Zarka Dénes, okleveles villamosmérnök 1998 óta dolgozik a BME keretein belül. Először főmunkatársként az Oktatásinnovációs és Felnőttképzési Központban tananyagmérnöki feladatokat látott el. Jelenleg a BME Mérnöktovábbképző Intézet vezetője.
Főbb szakmai feladatkörei: tananyag-fejlesztési projektek tervezése, szervezése és
menedzselése valamint tananyagokhoz kapcsolódó szolgáltatás-rendszerek kialakítása.

 

attila fekete

10:15

fireg

Fekete Attila

Milyen előnyökkel jár a digitális tűzvédelmi nyilvántartás

 BertaZsolt

10:30 

Berta Zsolt

Blokklánc technológia szerepe az épületekkel való gazdálkodásban.

Zsolt a BME MTI létesítménygazdálkodási képzés végzett hallgatója és évek óta tanára is.  Magyar és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója.

Előadásában a blokklánc technológiával ismertet meg minket. Kitér a technológiai alapokra, megismerkedünk a token, a smart contract fogalmával és eligazítást kapunk a blokklánc technológia gyakorlati alkalmazásáról is.

 

 

 

10:50

Támogatónk előadása: itt akár az Önök előadása is lehet.

 

 

 kaveszunet

11:00

Kávészünet, frissítők a kiállításon

kuruczregina 

11:30

Kurucz Regina

A WELL minősítésű épületek használati tapasztalatai

Kurucz Regina a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesület WELL Munkacsoportjának vezetője.

Okl. építészmérnök (BME) és épületenergetikus szakmérnök (BME).
A Bánáti+Hartvig Építész Irodánál volt építész tervező majd projekt koordinátor.
2015 óta független tervezőként és tanácsadóként dolgozik fenntartható és egészséges épületeken, SZÉS6 épületenergetika szakértő.  
A 2018-as C4E Fórumon (Central & Eastern European Energy Efficiency Forum) konferencián a HuGBC-t képviselte és a rendezvény keretében Best Vision for Public Buildings elismerést szerzett. 2018-ban az elsők között szerzett WELL AP tanácsadói jogosultságot és azóta közvetíti a magyar építőipari szereplők felé a WELL Building Standard™ épületminősítési rendszert, ami az épületet használó embert helyezi a középpontba. 2020-ban Magyarország első WELL Faculty jogosultsággal rendelkező oktatója lett.


 

PinterZoltan

 

11:45

Pintér Zoltán

Hogyan lehet objektíven összehasonlítani a takarító cégek árait?

Zoltán 27 éve dolgozik a takarítási szolgáltatások piacán, 11 éve MATISZ szakértő.

 

 

 

12:00

Támogatónk előadása: itt akár az Önök előadása is lehet.

 

 

SzigetvariIgergely2022

 

12:10

Szigetvári Gergely

MTVA 

 

 

20191120 LM Portré

 


12:25

Új létesítménygazdálkodási szabványok

László Miklós

A szabványok a modern társadalmak működésének alapjait teremtik meg. Kevesen gondolunk utána, hogy mennyi mindenben a szabványok határozzák meg az életünket.

A létesítménygazdálkodási szabványokról Miklós a HFMC 2020 konferencián beszélt nekünk utoljára.

Mi történt azóta? Mely létesítménygazdálkodási szabványok jelentek meg azóta, mi van előkészületben?

Mely szabványok megjelenése várható magyarul?

László Miklós, a HFMS alelnöke, az MSZT/MB 267 Létesítmény és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosítási bizottság volt elnöke, a BME MTI létesítménygazdálkodás képzés óraadó tanára.

 


Z D 150x150


12:40

Zarka Dénes interaktív percei

1574290316 zsolnay allo 

13:00 kb.

Ebédszünet a szálloda éttermében

 

 

 

14:00

Támogatónk előadása: itt akár az Önök előadása is lehet.

 14:10

Pódiumbeszélgetés

 

 

 

 

és a konferencia résztvevöi....

 

   
award ribbon 06

15:00 kb.

A HFMS Study Award díjátadó ünnepsége és a kitüntetettek előadásai.

A BME MTI - HFMS létesítménygazdálkodási oktatáson minden évben 30 - 40 hallgató végez. A tanév vagy az FM II oktatás esetén a szemeszter végén a hallgatóknak záródolgozatot ill. záróprezentációt kell kidolgozniuk, amelyet a záró vizsgán kell megvédeniük. Minden évben számos igen értékes munka születik.

A mostani konferencián adjuk át a 2020-ban végzett hallgatók közül a legjobb, legértékesebb és a gyakorlatban a létesítménygazdálkodást, mint üzleti diszciplínát leginkább előrevivő dolgozatokért az idei HFMS Study Award-ot.

Az idei nyerteseket október 10-én hozzuk nyilvánosságra.

Stratégiai kategória

Feladat: tézis (hipotézis) felállítása és elemzése

 

  

 

 

 

     

 

Taktikai/operatív kategória

Feladat: egy szolgáltatás meghatározása, kvantitatív és kvalitatív ellenőrzési módszerének kidolgozása

 

  

 

         

        

 

Z D 150x150 

16:00 kb.

Zarka Dénes online quiz játéka

 

 

16:15 kb.

Zárszó

        Czerny József, HFMS

        Schmidt József, LEO

 

 

 

 

HFMC Létesítménygazdálkodási konferencia és kiállítás

A konferencia célja

A konferencia fő üzenete, hogy a létesítménygazdálkodási szolgáltatások fejlesztése növeli az ország versenyképességét (jobb munkakörnyezet), jelentős számú munkahelyet teremt, elősegíti a gazdaság kifehérítését és növeli az adóbevételeket.

A konferencia elsődleges célja, hogy új megvilágításba helyezze a létesítménygazdálkodás jelentőségét, bemutassa az újdonságokat és elősegítse az információcserét.

A létesítménygazdálkodás fogalma

A létesítménygazdálkodási szolgáltatások az üzleti szolgáltatások körébe tartoznak. A szervezetek igen nagyszámú létesítménygazdálkodási szolgáltatást használnak fel működésük során, a szolgáltatások által előállított értéktöbblet beépül a szervezet által előállított végtermékekbe.

A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma 100 és mintegy 200 között változik. A szolgáltatási kör magában foglalja az épületet, amely maga is szolgáltatás: épület-karbantartási és egyéb műszaki szolgáltatások, takarítás, az energiamenedzsment, őrzés-védelem, stb., valamint az emberekhez, a közvetlen munkavégzéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, étkezési szolgáltatások, munkahelyi egészségügyi szolgáltatások, információs és kommunikációs szolgáltatások, helyi katasztrófa-megelőzés és elhárítás, létesítmények tűzbiztonsági szolgáltatásai, bútorozás, költözések, vagyonvédelem, munkavédelem, területmenedzsment, stb..

A létesítménygazdálkodási nemzetgazdasági súlya

A Magyarországon felhasznált létesítménygazdálkodási szolgáltatásokat szinte kizárólag kkv-k termelik meg, becslés szerint számuk tízezres nagyságrendű.

A létesítménygazdálkodási szolgáltatások egyik legnagyobb felhasználói a magyar állam szervezetei (az államigazgatás és az önkormányzatok). A létesítmény-gazdálkodási szolgáltatások összköltségei sok esetben az adott szervezet bérköltségeit is meghaladják, de ennek ellenére kínzóan hiányzik bárminemű általános és konkrét szakmai szabályozás.

A létesítménygazdálkodási szolgáltatások előállításával az aktív felnőtt lakosság mintegy 9-10%-a foglalkozik. A szervezetek költségarányaira alapozott becslésünk alapján azt mondhatjuk, ma Magyarországon legalább 300-400 ezer ember foglalkozik létesítménygazdálkodási szolgáltatások termelésével, ill. irányításával.

Miért fontos a létesítménygazdálkodás fejlesztése?

A létesítménygazdálkodás keresleti és kínálati oldala egy szolgáltatás-orientált piacot képvisel, amelyet nem veszélyeztet az olcsó ázsiai munkaerő, és viszonylag független az ipar teljesítőképességétől. Helyzete a gazdasági hullámok esetén is relatíve konstansnak mondható, kisebb kilengéseket mutat, mint a gazdaság más területei.

Egyelőre a fejlődés komoly akadálya, hogy kevés kivételtől eltekintve nincsenek általánosan ismert és elfogadott specifikus szakmai szabályok: sem arra nézve, hogyan kell a szolgáltatásokat előállítani, sem arra, hogyan lehet azokat hatékonyan igénybe venni (azaz megrendelni, ellenőrizni, minősíteni, stb.).

Miután a létesítménygazdálkodási szolgáltatásokat csaknem kizárólag hazai tulajdonú vállalkozások, kkv-k állítják elő, így fejlesztésük döntő részben a hazai gazdaságot erősíti, de emellett elősegíti a hazai tulajdonú gazdaság és a multinacionális gazdaság közeledését, hozzájárul az átláthatóság megteremtéséhez, a feketemunka visszaszorításához, a korrupció csökkenéséhez.